maulidur rasul...

salam sume...
lama rasanya x update blog ni..tetiba arini trlebih rajin nk mengupdatenya...mm arini kan 12 rabiul awal,dimana hari kelahiran Nabi Muhammad,so sngt brbsar hati nk post tjuk ni...
well nk describe sket..

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571.so,nk tnya,ap yg kt slalu wat pada ari yg sngat istimewa ni??              perarakan setiap tahun kt lakukan..Ulama-ulama Ahli sunnah telah menjelaskan bahawa perlu bagi kita untuk menyambut atau membuat perayaan maulid untuk membuktikan bahawa kita masih cinta dan beriman dengan Nabi Muhammad. Justeru itu amalan menyambut maulid nabi amat digalakan oleh Islam dan bukanlah satu perkara bid’ah buruk yang dicela dalam syarak.
Perlu dinyatakan di sini bahawa Maulidur Rasul adalah satu tanda rahmat yang dianugerahkan oleh Allah Ta’ala kepada hamba-hambaNya. Alhamdulillah kita sekarang masih lagi menyambut perayaan Maulidur Rasul dan kita menjadikan ia sebagai hari perayaan setiap tahun.
Maka jelas di sini bahawa sambutan perayaan maulid Nabi adalah bid’ah hasanah(baik), dan tiada sebab yang boleh menolak keharusan perkara tersebut, bahkan ia layak digelar sebagai sunah yang baik kerana ini merangkumi sabda rasulullah:
"من سن في الإسلام سنة حسنة فله أجرها وأجر من عمل بها بعده من غير أن ينقص من أجورهم شىء"
Maknanya: : “ Sesiapa yang mula mewujudkan ‘sunnah’ (jalan) yang baik, maka dia mendapat pahala dan pahala sesiapa yang beramal dengannya tanpa berkurang sedikit pundaripada pahala-pala mereka” .nk share lirik selawat ni..Ya Nabi salamualaika,
Ya Rasul sallam alaika,
Yaa Habib salam alaika,
Solawatullah alaika.
Chorus:
Ya Nabi salamualaika,
Ya Rasul sallam alaika,
Yaa Habib salam alaika,
Solawatullah alaika.
YA Rasul kau bawa cahaya,
Menyinari alam buana,
Bumi tandus subur kembali,
Rasa gembira di hati.
[ Chorus ]
Lahirmu membawa rahmat,
Memimpin kejalan selamat,
Akhlak mu yang sungguh memikat,
Contoh buat seluruh umat.
[ Chorus ]
Mulianya pengorbanan mu,
Kebaikan yang kau seru,
Mulyanya pengorbananmu
Kebaikan yang kau seru
Biarpun halangan menimpa,
Namun dirimu tetap tabah,
Biarpun halangan menimpa,
Namun dirimu tetap tabah.
[ Chorus ]
Ya Muhammad yang berjasa
Quran dan sunnah lah pusaka
Menjadi panduan manusia
Untuk hidup aman dan sentosa
[ Chorus ]

sure sume pnh dgr kan??erti lirik ni mmg mengingatkan kita mengenai kemuliaan Nabi Muhammad yg suda berusaha keras utk menyebarkan ajaran agama Islam yg indah ni..
well kita kn ingtkan bkn saja pd arini,tp tiap2 hari kt kena bnykkan selawat pada junjungan Nabi Muhammad...
so as a conclusion,perbnyakkan la selawat,bkn sja pd maulidur rasul,tp pd hari2 lain juga..
wasaalam...


Comments

Popular Posts