Tuesday, January 3, 2012

final exam utk sem 5

assalamualaikum..selamat dtg 2012..hehe..b4 ni xsmpat nk update blog..mm skunk ni a msuk study week dr las week..n my 1st paper CISCO is on 5th jan..then ad g on 7th jan is network system n administration..then on 11hb comp architecture n 12hb jan is network design..mm sngt2 la berdebar2..kat sini,nieza nk share bbrapa tips utk hadapi final exam...kan sharing is caring..hehe

1)study dgn tekun..b4 stat study,baca laa doa ni.. 

Doa memulakan ulangkaji


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi,
ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu,
hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

ni pula doa lepas ulangkaji..amalkan ia..:-)
Doa selepas mengulangkaji



اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu.
Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”

2) jgn lupa,selain belaja,kita juga bole wat solat hajat,bnykkan bacaan Al-Quran terutamanya surah Yassin..
3) siapkan sume alat tulis(pen yg ckup,pensil yg bnyk..,pemadam,pembaris n lain2..),make sure da print slip periksa juga..
4) kalu bole tido awal mlm periksa,sbb tkut nnt terlajak tido..
5) make sure if paper pagi,kita bekpas dulu..bkn apa,tkut nnt ms tgh jwb exam,perut kita nynyi lagu dangdut plak sbb lapa..huhu
6) mnta restu Allah,ibu bapa,cikgu atau lecturer juga..
7) bnykkan selawat,mulakan jawab ngn Bismillahirrahmannirrahim..
8) n lastly,kita tawakal je n serahkan sumenya pada Allah sbb kita da berusaha,doa..

so nieza nk wish all da bes utk sume yg ad d muka bumi ni yg nk amek exam..smoga kita sume mnpt kejayaan d dunia n d akhirat..insyaAllah...amin...

Tuesday, December 13, 2011

jalan2 lpaskan tension ver 2

assalamualaikum..if ahad lalu my sis th3b0r3dsha culik saya,mlm isnin my 2nd sis plak culik saya..kami g mkn2 kat sacc mall,pas2 my sis belikan sket brng dapo kat giant n pas2 hnta saya blk ke teratak hostel yg ggrrr..hihi..sangt la suka sbb dpt ketemu sama my nephew n niece - nur maisarah+nur nadhirah n muhamad nur zhafran...




ni sume gmba my niece n nephew yg comel3 belako..hihi..apapon thnx agh sbb bw adk kua mkn2..dpt la release kan tension sket..

Sunday, December 11, 2011

jalan2 lpaskan tension

assalamualaikum..olla sume,arini saya di kidnap by my sis,blogger trkenal aka @th3b0r3dsha http://th3b0r3dsha.blogspot.com/ huhu..masa tido dlm kol 8 a.m td,my sis kol kata nk kidnap saya..mm kelam kabut la juga g mandi n siap2..mula2 msuk keta my beauty niece nur damia tido ngn nyenyaknya...ni gmba nya..


mm mula2 kami dcide nk bekpas kat mn..i told her,anyplace yg convenient utk kita sume..las2 kami ke mid valley megamall..xla g mid pon..g mkn kat rest. area ant the gardens n mid..roti telur+air teh o...brrpp,alhamdulillah kenyang...pas mkn g jenjalan sat amek gamba2..mm bnyk amek gmba guna my sis hp tp nk ltak juga gmba from my hp..


pas amek gmba sume kami pon blk ke my sis house..msuk je keta ingtkan cik mia mau smbung tito..rupanya jus mnum susu sbb kehausan..b4 smpai umh,snggah jap kat giant viva cheras mau beli brng dapo my sis..suka suki cik mia jenjalan bersama makusu nya ni..hehe..ad gak amek gmba time kat giant,but it was in my sis hp..mm pas da beli n belah,kami pon blk umh...smpai2 umh setelah mencuci pampers mia,my sis ingtkan nk titokan dia..bnyk kali juga dia wat mcm ni,kuarkan putingnya n ckp nanak..hihi so cute..cik mia pon temankan makusu stdy sama2..makusu xksah pon,lg suka ad la sbb dpt main ngn mia...mm dia tulis2,baca2..so tiut..pas2 suapkan dia yogurt bluebery ms beli kat giant td..n dia mmg sukakan nya..las2 dlm jam 3.30 my sis n i bw dia msuk bilik n makusu berlakon tido depan mia..mula2 dia kacau gak makusu nya ngn tepuk2 la..huhu..las2 cik mia pon tertido...zzz..makusu pon bangkit slow2 n niat di hati nk stdy la kononnya,las2 cuma bole selak2 notes je..opps lupa nk bgtau utk lunch my sis masak spegheti yg lazat..mia pon mkn spegheti juga...nyum3..
n ptg tu kami gerak amek a.hatta my bro in law yg keja arini n bertolak pulang ke s.alam..b4 blk uitm,kami snggah sat ke pkns..my sis beli sdkit brng keperluan n then kami g dinner kat seksyn 2-gerai mee goreng sotong power..xda la power sngt sbb b4 ni ingtkan mee goreng 2 dimasak skali ngn sotong..rupa2nya mee goreng+sambal sotong je..lgpun dia guna sotong kembang which not my fav sngt..after mkn then kami pon blk kolej...
mm will miss mia again...now i have to concentrate on my stdy since ad 3 test next week - netd+cisco+jepun..
n kna hnta my fyp proposal n CSA projek this friday..all da bes to my self n to my sis,thnx very2 much sbb dpt kurangkan tension saya sket ngn dpt jenjalan n jmpa cik mia comel..hehe

Wednesday, December 7, 2011

olla...

           assalamualaikum..maap la lama sngt xupdate blog ni..skunk ni mcm malas2 nk tulis kat blog,tp utk post ni mcm kena juga update..actually sabtu lalu(3/12/2011)  saya join Program Debat Bahasa Melayu 211 Jam Tanpa Henti  anjuran uitm..

             mula2 join sbb nk tolong kwn yg xcukup lg sorang pendebat..skali total peserta in 1 team should be 4,ktorg br je 3 org...ap g pujuk la ma bes fren cik aina join..masa 1st time perjumpaan ngn opponent ktorg jus tuka2 idea n saya mnta aina je la proceed with 1st rehearsal..then nmpak mcm aina konfiden je nk berdebat..las meeting suh dia je la jd pendebat n let me as simpanan..i xda la lari gitu je..i tulun dia juga cr2 isi yg bernas utk lawan opponent ktorg..
and lastly on da day taraaa,aina jd pendebat yg kedua..
           opps lupa nk bgtau tajuk sidang kami ialah "SISTEM PENDIDIKAN MALAYSIA PEMANGKIN PEMBANGUNAN ANAK2 BANGSA" n we as pembangkang..mm kami nya sidang ialah sidang ke 213 sepatutnya n sidang kami pd 3hb jam 6.00 am- 7.00 am...wow mmg la trsngt awal pg..da la peserta kena mai tmpat kejadia 2 jam awal,so we decide to tido kat surau seroja n kol 3 lbh kami pon manjat tangga menuju ke dewan annex...da smpai kat dewan,tetiba i pulak yg rasa nervous u ollss,padahal jd simpanan je pon..hihi..
         n alhamdulillah,sumenya berjalan lancar n taraaa..da hbis..
                                     gamba pembangkang vs kerajaan..(i yg pakai tdung kuning 2)
             lpas hbis ktorg sume dpt t-shirt,majalah saji,pen,notepad as goodies bag...n of kos paling utama sijil yg sngt berharga,,,

     pas2 kebetulan ad kwn my fren ad mai bawa keta..kami pon trus g bekpas kat rest. nasi lemak cinta sayang..mmg la perut time 2 lapa bngat...lps tu blk kolej n smbung zzzzz..ok la smpai sini je..nnt if ad masa g i update my private blog ni...


daaa..c u again...

Sunday, July 31, 2011

ramadan menjelma lagi..



assalamualaikum..

wow gile kentang lama saya xupdate blog nih..well2,bknnya ap,busy sket ngan stdy nya,keja nya..mcm2 ad..well pejam celik pejam celik,da masuk 1st day bulan puasa..alhamdulillah,saya masih dberi kesempatan berpuasa..yg plng syoknya,dpt luangkan bulan ramadan d melaka bersama mak n abah...

nk cilok sket kata2 yg ak amek kat lmn wb ni: http://www.iidr.org/blog/wp-content/uploads/2011/07/Fasting-Ramadan_-The-Essentials.pdf




DEFINITION OF FASTING

Linguistically, fasting (sawm) means to refrain from something and in the usage of
the Shari’ah it means to abstain from eating, drinking and conjugal relations from
dawn to sunset with the [required] intention.
The time of fasting is from the beginning of dawn (i.e. Fajr) until sunset (i.e.
Maghrib). In countries where the [length of the] day and night are the same or the
day is very long, Muslims should fast according to the times of the nearest country..

so kt berpuasa depends kat ngara mana kt dduk,kalau ngara yg kt dduk masa pg smpai maghribnya sat,sat la kt brpuasa...n sebaliknya..

berpuasa d bulan ramdan ialah menunaikan rukum islam yang ke 3..so,wajib la kt org islam yg mampu sempurnakannya..



bulan ramadan ni bnyk kelebihannya..antaranya ialah:
1. Bulan yang diturunkan padanya Al-Quran
2. Bulan yang padanya ada Lailatul Qadr
3. Bulan yang padanya dibelenggu syaitan, dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka
dan bnyk lagi..


lg dlm bulan ramadan,kt kna solat terawih..alhamdulillah,mlm td saya smpat solat terawih d surau brdkatan umh..ramai org..

bnyk sbnarnya yg hebat2 brlaku d bulan puasa ni,ngn bazaarnya,..mcm2 la..ok le,nnt kalu ad masa,akan slalu update blog ni....

selamat berpuasa n tingkatkan ibadah..

wassalam...

Monday, February 14, 2011

maulidur rasul...

salam sume...
lama rasanya x update blog ni..tetiba arini trlebih rajin nk mengupdatenya...mm arini kan 12 rabiul awal,dimana hari kelahiran Nabi Muhammad,so sngt brbsar hati nk post tjuk ni...
well nk describe sket..

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571.



so,nk tnya,ap yg kt slalu wat pada ari yg sngat istimewa ni??



              perarakan setiap tahun kt lakukan..



Ulama-ulama Ahli sunnah telah menjelaskan bahawa perlu bagi kita untuk menyambut atau membuat perayaan maulid untuk membuktikan bahawa kita masih cinta dan beriman dengan Nabi Muhammad. Justeru itu amalan menyambut maulid nabi amat digalakan oleh Islam dan bukanlah satu perkara bid’ah buruk yang dicela dalam syarak.
Perlu dinyatakan di sini bahawa Maulidur Rasul adalah satu tanda rahmat yang dianugerahkan oleh Allah Ta’ala kepada hamba-hambaNya. Alhamdulillah kita sekarang masih lagi menyambut perayaan Maulidur Rasul dan kita menjadikan ia sebagai hari perayaan setiap tahun.
Maka jelas di sini bahawa sambutan perayaan maulid Nabi adalah bid’ah hasanah(baik), dan tiada sebab yang boleh menolak keharusan perkara tersebut, bahkan ia layak digelar sebagai sunah yang baik kerana ini merangkumi sabda rasulullah:
"من سن في الإسلام سنة حسنة فله أجرها وأجر من عمل بها بعده من غير أن ينقص من أجورهم شىء"
Maknanya: : “ Sesiapa yang mula mewujudkan ‘sunnah’ (jalan) yang baik, maka dia mendapat pahala dan pahala sesiapa yang beramal dengannya tanpa berkurang sedikit pundaripada pahala-pala mereka” .



nk share lirik selawat ni..



Ya Nabi salamualaika,
Ya Rasul sallam alaika,
Yaa Habib salam alaika,
Solawatullah alaika.
Chorus:
Ya Nabi salamualaika,
Ya Rasul sallam alaika,
Yaa Habib salam alaika,
Solawatullah alaika.
YA Rasul kau bawa cahaya,
Menyinari alam buana,
Bumi tandus subur kembali,
Rasa gembira di hati.
[ Chorus ]
Lahirmu membawa rahmat,
Memimpin kejalan selamat,
Akhlak mu yang sungguh memikat,
Contoh buat seluruh umat.
[ Chorus ]
Mulianya pengorbanan mu,
Kebaikan yang kau seru,
Mulyanya pengorbananmu
Kebaikan yang kau seru
Biarpun halangan menimpa,
Namun dirimu tetap tabah,
Biarpun halangan menimpa,
Namun dirimu tetap tabah.
[ Chorus ]
Ya Muhammad yang berjasa
Quran dan sunnah lah pusaka
Menjadi panduan manusia
Untuk hidup aman dan sentosa
[ Chorus ]

sure sume pnh dgr kan??erti lirik ni mmg mengingatkan kita mengenai kemuliaan Nabi Muhammad yg suda berusaha keras utk menyebarkan ajaran agama Islam yg indah ni..
well kita kn ingtkan bkn saja pd arini,tp tiap2 hari kt kena bnykkan selawat pada junjungan Nabi Muhammad...
so as a conclusion,perbnyakkan la selawat,bkn sja pd maulidur rasul,tp pd hari2 lain juga..
wasaalam...


Monday, January 17, 2011

bes sunday ever

salam..
well,last sunday i went 2 bkt cerakah with my luvly siss...




 firstt of all,we want  cycling,unfortunately,since we came a little bit late,bicycle was sold out..haha..not really sold,but it had been rented to the visitors..so we decide to ride by bus..




so sad since we cannot cycling that day...sob3..








                            this is a map at bkt cerakah..let's go travelll..

after we ride on da bus..we stop at rumah idaman if i'm not mistaken..then we start explore...after finished explore,we walk until we found tmn rempah ratus,tmn orkid...then we stop at next bus stop and "tahan" da bus coz we really so tired...huhu..then luckily da bus stop and took us..next pit stop was rumah 4 musim...yahoo..so heppy since at that time it was winter time...we entered that house by pay rm3(so cheap 2 enjoy da snow)

    sooo cold since the temperature was -3 -- -7 degrree celcius..

once we entered that house,wow so amazing since this is da 1st time i saw snow(1st time at mines just ice only..no2 snow there..hehe)we captured so2 many pic and unfortunately my battery hp had dead..so sadd..so using my sis hp only 2 take our pic..snap2..mm we also took the snow and throw to each other..so hepy that time..
after we felt sooo cold then we went out and to hotter,we ate maggi ayam sold there..nyum3..after spend about 3 hour there,we went back and before sending me 2 uitm,we went 4 lunch at ayam penyet wong solo n ate ayam penyet..


                                   this dish i ate with rice...
we meet my bro there since he want to join us...after we ate,then my bro send me back at uitm...since i'm really2 tired i felt sleep until 3 p.m...then i woke up n pray...
that is my amazing experience last sunday..hope i can go there again with my family n my frenz....