Tuesday, December 13, 2011

jalan2 lpaskan tension ver 2

assalamualaikum..if ahad lalu my sis th3b0r3dsha culik saya,mlm isnin my 2nd sis plak culik saya..kami g mkn2 kat sacc mall,pas2 my sis belikan sket brng dapo kat giant n pas2 hnta saya blk ke teratak hostel yg ggrrr..hihi..sangt la suka sbb dpt ketemu sama my nephew n niece - nur maisarah+nur nadhirah n muhamad nur zhafran...




ni sume gmba my niece n nephew yg comel3 belako..hihi..apapon thnx agh sbb bw adk kua mkn2..dpt la release kan tension sket..

Sunday, December 11, 2011

jalan2 lpaskan tension

assalamualaikum..olla sume,arini saya di kidnap by my sis,blogger trkenal aka @th3b0r3dsha http://th3b0r3dsha.blogspot.com/ huhu..masa tido dlm kol 8 a.m td,my sis kol kata nk kidnap saya..mm kelam kabut la juga g mandi n siap2..mula2 msuk keta my beauty niece nur damia tido ngn nyenyaknya...ni gmba nya..


mm mula2 kami dcide nk bekpas kat mn..i told her,anyplace yg convenient utk kita sume..las2 kami ke mid valley megamall..xla g mid pon..g mkn kat rest. area ant the gardens n mid..roti telur+air teh o...brrpp,alhamdulillah kenyang...pas mkn g jenjalan sat amek gamba2..mm bnyk amek gmba guna my sis hp tp nk ltak juga gmba from my hp..


pas amek gmba sume kami pon blk ke my sis house..msuk je keta ingtkan cik mia mau smbung tito..rupanya jus mnum susu sbb kehausan..b4 smpai umh,snggah jap kat giant viva cheras mau beli brng dapo my sis..suka suki cik mia jenjalan bersama makusu nya ni..hehe..ad gak amek gmba time kat giant,but it was in my sis hp..mm pas da beli n belah,kami pon blk umh...smpai2 umh setelah mencuci pampers mia,my sis ingtkan nk titokan dia..bnyk kali juga dia wat mcm ni,kuarkan putingnya n ckp nanak..hihi so cute..cik mia pon temankan makusu stdy sama2..makusu xksah pon,lg suka ad la sbb dpt main ngn mia...mm dia tulis2,baca2..so tiut..pas2 suapkan dia yogurt bluebery ms beli kat giant td..n dia mmg sukakan nya..las2 dlm jam 3.30 my sis n i bw dia msuk bilik n makusu berlakon tido depan mia..mula2 dia kacau gak makusu nya ngn tepuk2 la..huhu..las2 cik mia pon tertido...zzz..makusu pon bangkit slow2 n niat di hati nk stdy la kononnya,las2 cuma bole selak2 notes je..opps lupa nk bgtau utk lunch my sis masak spegheti yg lazat..mia pon mkn spegheti juga...nyum3..
n ptg tu kami gerak amek a.hatta my bro in law yg keja arini n bertolak pulang ke s.alam..b4 blk uitm,kami snggah sat ke pkns..my sis beli sdkit brng keperluan n then kami g dinner kat seksyn 2-gerai mee goreng sotong power..xda la power sngt sbb b4 ni ingtkan mee goreng 2 dimasak skali ngn sotong..rupa2nya mee goreng+sambal sotong je..lgpun dia guna sotong kembang which not my fav sngt..after mkn then kami pon blk kolej...
mm will miss mia again...now i have to concentrate on my stdy since ad 3 test next week - netd+cisco+jepun..
n kna hnta my fyp proposal n CSA projek this friday..all da bes to my self n to my sis,thnx very2 much sbb dpt kurangkan tension saya sket ngn dpt jenjalan n jmpa cik mia comel..hehe

Wednesday, December 7, 2011

olla...

           assalamualaikum..maap la lama sngt xupdate blog ni..skunk ni mcm malas2 nk tulis kat blog,tp utk post ni mcm kena juga update..actually sabtu lalu(3/12/2011)  saya join Program Debat Bahasa Melayu 211 Jam Tanpa Henti  anjuran uitm..

             mula2 join sbb nk tolong kwn yg xcukup lg sorang pendebat..skali total peserta in 1 team should be 4,ktorg br je 3 org...ap g pujuk la ma bes fren cik aina join..masa 1st time perjumpaan ngn opponent ktorg jus tuka2 idea n saya mnta aina je la proceed with 1st rehearsal..then nmpak mcm aina konfiden je nk berdebat..las meeting suh dia je la jd pendebat n let me as simpanan..i xda la lari gitu je..i tulun dia juga cr2 isi yg bernas utk lawan opponent ktorg..
and lastly on da day taraaa,aina jd pendebat yg kedua..
           opps lupa nk bgtau tajuk sidang kami ialah "SISTEM PENDIDIKAN MALAYSIA PEMANGKIN PEMBANGUNAN ANAK2 BANGSA" n we as pembangkang..mm kami nya sidang ialah sidang ke 213 sepatutnya n sidang kami pd 3hb jam 6.00 am- 7.00 am...wow mmg la trsngt awal pg..da la peserta kena mai tmpat kejadia 2 jam awal,so we decide to tido kat surau seroja n kol 3 lbh kami pon manjat tangga menuju ke dewan annex...da smpai kat dewan,tetiba i pulak yg rasa nervous u ollss,padahal jd simpanan je pon..hihi..
         n alhamdulillah,sumenya berjalan lancar n taraaa..da hbis..
                                     gamba pembangkang vs kerajaan..(i yg pakai tdung kuning 2)
             lpas hbis ktorg sume dpt t-shirt,majalah saji,pen,notepad as goodies bag...n of kos paling utama sijil yg sngt berharga,,,

     pas2 kebetulan ad kwn my fren ad mai bawa keta..kami pon trus g bekpas kat rest. nasi lemak cinta sayang..mmg la perut time 2 lapa bngat...lps tu blk kolej n smbung zzzzz..ok la smpai sini je..nnt if ad masa g i update my private blog ni...


daaa..c u again...

Sunday, July 31, 2011

ramadan menjelma lagi..



assalamualaikum..

wow gile kentang lama saya xupdate blog nih..well2,bknnya ap,busy sket ngan stdy nya,keja nya..mcm2 ad..well pejam celik pejam celik,da masuk 1st day bulan puasa..alhamdulillah,saya masih dberi kesempatan berpuasa..yg plng syoknya,dpt luangkan bulan ramadan d melaka bersama mak n abah...

nk cilok sket kata2 yg ak amek kat lmn wb ni: http://www.iidr.org/blog/wp-content/uploads/2011/07/Fasting-Ramadan_-The-Essentials.pdf




DEFINITION OF FASTING

Linguistically, fasting (sawm) means to refrain from something and in the usage of
the Shari’ah it means to abstain from eating, drinking and conjugal relations from
dawn to sunset with the [required] intention.
The time of fasting is from the beginning of dawn (i.e. Fajr) until sunset (i.e.
Maghrib). In countries where the [length of the] day and night are the same or the
day is very long, Muslims should fast according to the times of the nearest country..

so kt berpuasa depends kat ngara mana kt dduk,kalau ngara yg kt dduk masa pg smpai maghribnya sat,sat la kt brpuasa...n sebaliknya..

berpuasa d bulan ramdan ialah menunaikan rukum islam yang ke 3..so,wajib la kt org islam yg mampu sempurnakannya..



bulan ramadan ni bnyk kelebihannya..antaranya ialah:
1. Bulan yang diturunkan padanya Al-Quran
2. Bulan yang padanya ada Lailatul Qadr
3. Bulan yang padanya dibelenggu syaitan, dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka
dan bnyk lagi..


lg dlm bulan ramadan,kt kna solat terawih..alhamdulillah,mlm td saya smpat solat terawih d surau brdkatan umh..ramai org..

bnyk sbnarnya yg hebat2 brlaku d bulan puasa ni,ngn bazaarnya,..mcm2 la..ok le,nnt kalu ad masa,akan slalu update blog ni....

selamat berpuasa n tingkatkan ibadah..

wassalam...

Monday, February 14, 2011

maulidur rasul...

salam sume...
lama rasanya x update blog ni..tetiba arini trlebih rajin nk mengupdatenya...mm arini kan 12 rabiul awal,dimana hari kelahiran Nabi Muhammad,so sngt brbsar hati nk post tjuk ni...
well nk describe sket..

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin ( Dari hadith riwayat Muslim, 8/25 ) 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571.



so,nk tnya,ap yg kt slalu wat pada ari yg sngat istimewa ni??



              perarakan setiap tahun kt lakukan..



Ulama-ulama Ahli sunnah telah menjelaskan bahawa perlu bagi kita untuk menyambut atau membuat perayaan maulid untuk membuktikan bahawa kita masih cinta dan beriman dengan Nabi Muhammad. Justeru itu amalan menyambut maulid nabi amat digalakan oleh Islam dan bukanlah satu perkara bid’ah buruk yang dicela dalam syarak.
Perlu dinyatakan di sini bahawa Maulidur Rasul adalah satu tanda rahmat yang dianugerahkan oleh Allah Ta’ala kepada hamba-hambaNya. Alhamdulillah kita sekarang masih lagi menyambut perayaan Maulidur Rasul dan kita menjadikan ia sebagai hari perayaan setiap tahun.
Maka jelas di sini bahawa sambutan perayaan maulid Nabi adalah bid’ah hasanah(baik), dan tiada sebab yang boleh menolak keharusan perkara tersebut, bahkan ia layak digelar sebagai sunah yang baik kerana ini merangkumi sabda rasulullah:
"من سن في الإسلام سنة حسنة فله أجرها وأجر من عمل بها بعده من غير أن ينقص من أجورهم شىء"
Maknanya: : “ Sesiapa yang mula mewujudkan ‘sunnah’ (jalan) yang baik, maka dia mendapat pahala dan pahala sesiapa yang beramal dengannya tanpa berkurang sedikit pundaripada pahala-pala mereka” .



nk share lirik selawat ni..



Ya Nabi salamualaika,
Ya Rasul sallam alaika,
Yaa Habib salam alaika,
Solawatullah alaika.
Chorus:
Ya Nabi salamualaika,
Ya Rasul sallam alaika,
Yaa Habib salam alaika,
Solawatullah alaika.
YA Rasul kau bawa cahaya,
Menyinari alam buana,
Bumi tandus subur kembali,
Rasa gembira di hati.
[ Chorus ]
Lahirmu membawa rahmat,
Memimpin kejalan selamat,
Akhlak mu yang sungguh memikat,
Contoh buat seluruh umat.
[ Chorus ]
Mulianya pengorbanan mu,
Kebaikan yang kau seru,
Mulyanya pengorbananmu
Kebaikan yang kau seru
Biarpun halangan menimpa,
Namun dirimu tetap tabah,
Biarpun halangan menimpa,
Namun dirimu tetap tabah.
[ Chorus ]
Ya Muhammad yang berjasa
Quran dan sunnah lah pusaka
Menjadi panduan manusia
Untuk hidup aman dan sentosa
[ Chorus ]

sure sume pnh dgr kan??erti lirik ni mmg mengingatkan kita mengenai kemuliaan Nabi Muhammad yg suda berusaha keras utk menyebarkan ajaran agama Islam yg indah ni..
well kita kn ingtkan bkn saja pd arini,tp tiap2 hari kt kena bnykkan selawat pada junjungan Nabi Muhammad...
so as a conclusion,perbnyakkan la selawat,bkn sja pd maulidur rasul,tp pd hari2 lain juga..
wasaalam...


Monday, January 17, 2011

bes sunday ever

salam..
well,last sunday i went 2 bkt cerakah with my luvly siss...




 firstt of all,we want  cycling,unfortunately,since we came a little bit late,bicycle was sold out..haha..not really sold,but it had been rented to the visitors..so we decide to ride by bus..




so sad since we cannot cycling that day...sob3..








                            this is a map at bkt cerakah..let's go travelll..

after we ride on da bus..we stop at rumah idaman if i'm not mistaken..then we start explore...after finished explore,we walk until we found tmn rempah ratus,tmn orkid...then we stop at next bus stop and "tahan" da bus coz we really so tired...huhu..then luckily da bus stop and took us..next pit stop was rumah 4 musim...yahoo..so heppy since at that time it was winter time...we entered that house by pay rm3(so cheap 2 enjoy da snow)

    sooo cold since the temperature was -3 -- -7 degrree celcius..

once we entered that house,wow so amazing since this is da 1st time i saw snow(1st time at mines just ice only..no2 snow there..hehe)we captured so2 many pic and unfortunately my battery hp had dead..so sadd..so using my sis hp only 2 take our pic..snap2..mm we also took the snow and throw to each other..so hepy that time..
after we felt sooo cold then we went out and to hotter,we ate maggi ayam sold there..nyum3..after spend about 3 hour there,we went back and before sending me 2 uitm,we went 4 lunch at ayam penyet wong solo n ate ayam penyet..


                                   this dish i ate with rice...
we meet my bro there since he want to join us...after we ate,then my bro send me back at uitm...since i'm really2 tired i felt sleep until 3 p.m...then i woke up n pray...
that is my amazing experience last sunday..hope i can go there again with my family n my frenz....

Thursday, January 13, 2011

salam jumaat



assalamualaikum...
salam Jumaat kpd sume muslimin dan muslimat...arini nk share mngenai Hari Jumaat...Jumaat ialah hari kebesaran Islam bagi orang mukmin. Hari yang mulia ditentukan buat umat Muhammad SAW.


6 kelebihan Jumaat



1Berlakunya hari kiamat.
 Ya, Jumaat merupakan hari yang selalu dikaitkan dengan berlakunya hari kiamat. Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Nabi SAW ada menyebut bahawa, “Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”
 2. Nabi Adam diciptakan dan dia juga disingkirkan dari syurga.
 Hari Jumaat memang istimewa. Hari ini nabi Adam diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga.
Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”
 3. Penghulu segala hari.
 Saya suka sebut Jumaat ni special. Kenapa ya? Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana agama kita sendiri yang meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain.
Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
 4. Selamat dari fitnah kubur bagi yang mati pada hari Jumaat.
 Menurut Nabi SAW, “Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah  daripada fitnah kubur.”
Jadi, sama-samalah kita berdoa moga-moga Allah memilih kita di kalangan manusia-manusia yang diberikan kelebihan oleh Allah ini.
 5. Kebaikan dengan memotong kuku.
 Peliharalah kebersihan anda. Kalau boleh, Jumaat ni bagi lebih-lebih lagi. Mana yang dah lama tak potong rambut, maka potonglah. Kasi kemas. Kalau kuku dah rasa mula nak panjang, hah potonglah.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”
 6. Makbulnya doa di antara dua khutbah.
 Yang ini pun kita dah selalu dengar. Daripada zaman sekolah lagi mungkin ramai yang telah diberitahu akan perkara ini. Baca doa ketika imam sedang duduk antara dua khutbah selalunya makbul doanya tu. Ya, kan?
Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.
Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
JUMAAT ibarat penghulu segala hari sbbnya bnyak peristiwa dalam sejarah islam berlaku pada hari ini..antaranya:
1)semua umat islam terutamanya lelaki diwajibkan menunaikan solat jumaat..(teringat kenangan menunaikan solat jumaat di masjidil haram)

2)Nabi Adam a.s berkahwin dengan Siti Hawa.

3)Nabi Yusuf a.s berkahwin dengan Zulaika.

4)Nabi Musa a.s berkahwin dengan Siti Safura
 dengan anak Nabi Syuib a.s
5)Nabi Muhammad Sallahualaihiwasalam berkahwin
 dengan Siti Khadijah dan juga Siti Aisyah.

6)Ali bin Abu Talib r.a. berkahwin dengan Siti
 Fatimah.
sampai sini je dulu...insyaAllah,next time kt
 sambung g...
wassalam..

Wednesday, January 12, 2011

alhamdulillah...

salam...arini nk share psal bersyukur...napa kita kena selalu diingatkan supaya bersyukur no matter dpt sst yg baik?sdngkan yg xbaik itu juga didatangkan utk menguji kita..dan percayalah kamu bahawa sesungguhnya Allah tidak akan membebani seseorg itu tanpa melebihi kemampuan dirinya..
Bersyukur atau rasa terima kasih perasaan atau sikap positif menghargai faedah atau nikmat yang telah atau akan diterima. Rasa bersyukur seringkali ditumpukan dalam banyak agama. Islam contohnya, menekankan rasa berterima kasih kepada Allah S.W.T. ke atas segala nikmat yang dikurniakannya.
"Dan ketika Tuhanmu memaklumkan: 'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih'." (Q.s. Ibrahim: 7)





                                   Dalam kehidupan seharian,kt perlulah sentiasa menyucapkan alhamdulillah..












I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Elhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

yg kat atas nih lirik lagu MZ..korang suka x MZ??MZ ialah my fav artis skunk ni..sbb cara dakwah yg dia guna through lagu2 yg bes..sume lagu2 dia mendamaikan..ad selitkan berzikir dlm lagu2 dia..
so,as a conclusion 4 2day....alhamdulillah xkira msa senang je..sepatutnya masa ssh pon kt kn ucap alhamdulillah..sbbnya Allah masih syngkan kt dgn memberi kita dugaan& cabaran..

Tuesday, January 11, 2011

senyum..

salam..tajuk arini: senyum.......


















kenapa kita perlu senyum???
Chorus
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

pernah dengar lagu yg kat atas ni???2 chorus utk lagu snyum by Malique & Najwa..
beskan??

kenapa kita suka bersenyum?sbbnya kt tau senyum 2 sedekah,then as senaman muka @ pipi..bkn ssh pon nk snyum ni,tapi 4 your info org slalu ssh nk snyum sbb muka dia..setiap manusia dianugerahkan bentuk muka lain2..ad yg sestgh muka mmg ssh nk snyum..itu ialah fact..
so snyum sokmo.. :-)

Monday, January 10, 2011

zzzzzzzzz

selamat pagi...saya sekarang berada di makmal masih lagi menunggu kedatangan my luvly lecturer...diharapkan lecturer tersayang akan muncul dalam masa terdekat kerana sekiranya tidak muncul hingga jam 9.15,saya akan bangun dan keluar dari makmal untuk menuju ke PTAR 1..utk melawat pesta buku..bnyk bnda nk dfkirkan bila da msuk sem ni..adohai,harap2 aku diberi kekuatan utk mnempuhi semester baru..n harap sem ni ak akan lebih sukses dari sem b4 ni..

Tuesday, January 4, 2011

selamat pagi alam semesta...

selamat pagi diucapkan..alhamdulillah,masih lagi diberi kesempatan utk mghirup oksigen dimuka bumi Allah ini..smoga arini sume aktiviti dilancarkan..insyaAllah....

Monday, January 3, 2011

2nd day di sem 4..

wow..pg2 ad klas da,tp bila da dtg,xda lecturer plak..adohai,kalu tau,baik smbung tido d blk..hehehe...mm arini ada 3 kelas menanti...tp tolak lab pg nih,tnggal lg 2..harap2 arini better than yesterday..hehe..mm lg nk share kat korang, jatuh berapa bnyk kali pon,jgnlah kt cepat putus asa...aja2 fighting,chaiyok2, n kampatte kudasai bnda yg kt slalu dgr,tp arini nk share selamat berjuang,n ingatlah Allah sntiasa disisi mu sekiranya kt sntiasa mndampingi Allah... :-)

Sunday, January 2, 2011

hepy new year...welcome 2011!!!

selamat memsuki thun br..2011..alhamdulillah,masih lg dberi ksmpatan oleh Nya utk menghirup udara d atas muka bumi Allah yg indah ini...msuk smester yg br d UiTM...dok kolej mawar g..kebetulan atau suratan bilik yg baru ini,cuma sebelah dr sem lepas..dan alangkah kecilnya dunia ini pabila rumate sem lpas trut mnjd rumate utk sem ini...:-)
ari 1st d UiTM,pas klas g PTAR cr buku..azam br....nk tngktkn prestasi..